Dut Suyu’nun Görme Yeteneğinin Gelişmesine Faydalıdır.

Dut suyu’nun görmeyi geliştirdiği düşünülür. Dut suyunun özellikle uzun süre bilgisayarın başında kalan veya çalışan kişilerin, düzenli olarak tüketmeleri faydalıdır.. Çünkü uzun süreler devamlı radyasyona maruz kalan gözler maalesef çok yorulur. Dut meyvasında Zea-ksantin adı verilen karotenoid içermektedir. Bundan dolayı oküler hücreler üzerindeki oksidatif stresi azaltarak Retina alakalı göz hastalıklarını engeller.

****



****

Dut meyvası Zea-ksantin karotenoidleri antioksidanlar gibi etki gösterdiğinden serbest radikallerin gözün retina bölgesine zarar vermesini önlemektedir. Sonucunda katarakt ile makuler dejenerasyon gibi göz hastalıkları riskini azaltmakta ve korumaktadır. Bol miktarda A vitamini içeren du meyvası, göz yorgunluğunun giderilmesinde bilgisayarın verdiği tahribatın ortadan kalkmasında çok yardımcı olur. Aynı zamanda görme kaybnı, retina dejenerasyonuna neden serbest radikallere karşı gözlerimizi korur. Taze Dut suyu veya mevsiminden sonra kuru Dut suyu Göz için şifa kaynağı ve çok faydalıdır.

Dut meyvası antioksidanlar açısından harika zengindir. Dut meyvası bu özelliği sayesinde fazlaca hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Dut meyvası flavonoidler, antosiyanin, lutein, B karoten ve A karoten, zeaksantin, içeriği fazlasıyla zengindir. Dut meyvası Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zenginliği çok hastalığa iyi geldiği eski çağlardan bilinmektedir. Dut meyvası besin maddelerinin sağlık açısından faydalıdır. Dut meyvası Perotein olarakta çokça zengindir. A vitamini, E vitamini, C vitamini ve K vitamini Dut meyvası oldukça fazla bulunmaktadır. Ayrıca Dut meyvası Kalsiyum, demir, folat, tiamin, nisain kaynağı olarak insan sağlığına faydalıdır.

Dut meyvası diğer meyve sebze gibi cilt sağlığına katkıda bulunmaktadır. Beyaz Dut meyvası ateş düşürücüdür. Beyaz Dut meyvası idrar söktürücüdür. (diüretik)  Kara Dut meyvasından elde edilen şurub ağız ve boğaz hastalıklarında çok faydalı etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Eskiden beri geleneksel olarak insan sağlığında  ilaç olarak tedavi amaçlı kullanılan Dut meyvası özellikle mantar ve saçkıran hastalıklarının tedavisinde, kesin tedavi olarak sürekli kullanılmıştır. Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri için çok kullanılan değerli besinler içerir

— —



“Zeaksantin Kimyasal Bileşen
Zeaxantin retinada bulunan iki karotenoidden biridir. Makula merkezinde en çok zeaksantin bulunur, Periferal retinada ise daha çok lütein bulunur. Lütein ve zeaksantinin kimyasal formülleri aynıdır ve izomerlerdir ama stereozimer değillerdir. ”
Formül: C40H56O2
Molar kütle: 568,88 g/mol
Sınıflandırma: Ksantofil

***



***

ferhan bala

Hayata faydali olmak, Hayatta Mutlu olmaktir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Paylaş
Paylaş