Categories: Bağışıklık

Biberiye Bağışıklı ve Dolaşım Sistemini Düzenler.

Biberiye bağışıklık ve Dolaşım Sistemini Düzenler.
Değerli faydalı bitki Biberiye genelde insan vucudunda bağışıklık ve insandaki dolaşım sistemini düzenlemek amaçlı başvurulur. Ama Değerli faydalı bitki Biberiyenin faydaları bunlarla bitmiyor. Aslında daha çok yemeklere tat ve hoş koku vermesi amacı ile bir baharat gibi kullandığımız Değerli faydalı bitki Biberiyenin sağlığa da pek çok faydasının bulunduğu bilinmemektedir. Her mevsim yeşil kalan, çalı cinsi bir bitki olan Değerli faydalı bitki Biberiye, İğne yapraklıdır ve koyu yeşil renkte olan yapraklarını kış aylarında da dökmez. Son yıllarda zayıflama çaylarında adı sıkça geçmektedir. Hemen hemen tüm zayıflama çaylarının içeriğinde yer almaktadır.

Değerli faydalı bitki Biberiyeye genelde kas ağrısını azaltmak, Değerli faydalı bitki Biberiyenin içeriğinde tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Et ve balık yemeklerinde sık kullanılan, sos ve salatalara hoş bir tat veren Değerli faydalı bitki Biberiye, diğer pek çok baharat gibi sadece yemeklerin lezzetini ve aromasını arttırmakla kalmıyor aynı zamanda sağlığa da pek çok faydaları bulunuyor. Nane ile aynı aileden olan ve yılın her ayı bulunabilen Değerli faydalı bitki Biberiye bitkisinin çayı, yağı ve suyu saç bakımından cilt bakımına, insan vucudunda bağışıklık sistemini güçlendirmekten sindirim sistemini çalıştırmaya kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır. Değerli faydalı bitki Biberiye Akdeniz ikliminde yetişen güzel kokulu bir bitkidir. Mutfakta ve parfüm yapımında sıkça başvurulan Değerli faydalı bitki Biberiyenin sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Taze Tavuk ve kuzu yemeklerinde lezzeti artırmak için kullanılan Değerli faydalı bitki Biberiye aynı zamanda demir, kalsiyum ve B6 vitamini açısından da zengin bir bitki. Değerli faydalı bitki Biberiye de keklikotu, kekik, fesleğen ve lavantayla beraber nane ailesi “Lamiaceae” üyesidir. Antik Yunan’dan beri ilaç maksatlı kullanılmıştır.
Zihni açar, guatra, kalp ve damar hastalıklarına, kanı temizleye ve uykusuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Kaynatılarak demlenmesi sonucunda elde edilen su ile saçlar yıkanması saçlara sağlık ve parlaklık verir. Kilo vermek isteyenler tarafından da yine demlenerek çayının içilmesi iştahı keserek fazla yemek yemenin önüne geçer. Kozmetik sektöründe de kendisine yer bulan Değerli faydalı bitki Biberiye cildin yenilenmesi, sivilcelerin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Hem kendimizi hem de etrafımızda dile getirilen şikayetleri şöyle bir düşündüğümüzde kaslarla ilgili şikayetlerin çokluğu gözümüze hemen çarpacaktır.


Bu şikayetler neler diye şöyle bir baktığımızda genellikle kaslarda gerilme, tutulma, ağrı, sertlik benzeri problemlerle karşılaşırız. Eklemleri saran bağların fazla gerilmesi sonucu burkulma meydana gelir. Morluklar dışarıdan gelen basıncın damarlara zarar verecek kadar güçlü olduğunu gösterir. Kas ağrıları olağan dışı hareketler veya fazla efor sarf etmek yüzünden ortaya çıkabilir. Kasların gerilmesinin ve ağrımasının pek çok nedeni olabilir.
————–

loading…

————-
Stresten tutun da yanlış egzersiz hareketlerine kadar farklı sebepler kaslarda gerginliğe ve ağrıya yol açabilir. Neyse ki doğa bu sıkıntılı durumları daha kolay atlatabilmemiz ve kendimizi daha çabuk iyi hissetmemiz için bize çeşitli doğal ilaçlar sağlar. Örneğin C vitamini, antioksidanlar ve diğer bitkisel içerikler sayesinde pek çok sakatlanmayı kolay atlatabilir ve ağrılarımızı hafifletebiliriz. Ancak ilk olarak bir doktora muayene olarak kas ağrılarının nedenini öğrenmek ve doktorun tavsiyelerini uygulamak önceliklidir. Bu önemli noktayı not ettikten sonra şimdi hangi bitkilerin kas ağrılarına iyi geldiğini ve bunu nasıl yaptıklarını burada özetlemeye çalışalım.

İnsan vucudunda insan vucudunda bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan, patojen (bakteri, virüs vb.) ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin tümüdür. İnsan vucudunda insan vucudunda bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi, hastalıklara karşı direnç kazanmak ve soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak için en önemli noktadır. Tekrarlayan ya da kronik enfeksiyonlar sadece insan vucudunda bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda ortaya çıkar. Zayıf bir insan vucudunda bağışıklık sistemi enfeksiyona yol açar, enfeksiyon insan vucudunda bağışıklık sisteminde hasara neden olur ve bu da vücut direncini daha da zayıflatır. Düşük insan vucudunda bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir. Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle insan vucudunda bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Yeterli protein alımı en iyi düzeyde insan vucudunda bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yine insan vucudunda bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Vücuda alınan besinler enerji için oksijenle yandığında serbest radikaller yani oksijen içeren son ürünler oluşur.

Serbest radikaller hücre ve dokularda çoğaldığında DNA yapısında hasara neden olur. Ayrıca sigara, hava kirliliği, radyasyon vb. nedeniyle de serbest radikaller artar. Artış durumunda kanser, kalp-damar hastalıkları, artritler vb. sağlık sorunları oluşur. Besinlerle birlikte aldığımız antioksidanlar vücuttaki serbest radikallere karşı savaşırlar. Serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkinin önlenmesi ve etkisinin en aza indirilmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir. Hangi vitaminler insan vucudunda bağışıklık sistemini destekliyor? İnsan vucudunda bağışıklık sisteminin desteklenmesinde kullanılan en önemli maddeler A , E, C, B vitaminleri, karotenler, demir, çinko ve selenyumdur. A vitamini Antitümör aktivitesi, savaşçı hücreler (akyuvar) güçlendirilmesi, antikor tepkisinin artırılması dahil pek çok insan vucudunda bağışıklık sürecini destekler ve uyarır. Eksikliği olan kişiler özellikle viral enfeksiyonlara daha kolay yakalanır. Süt, balık yağı, yumurta önemli kaynaklarıdır. Betakaroten Serbest radikallerin tutulmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebzeler önemli kaynaklarıdır. C vitamini Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklığı arttırır ve güçlendirir.

Turunçgiller, yeşil biber, maydanoz, kiraz, kavun önemli kaynaklarıdır. E vitamini Serbest radikallerin tutulmasına yardımcı olur. Soya, susam, ceviz, badem, fıstık vb yağlı tohumlar önemli kaynaklarıdır. B6 vitamini Yetersizliği insan vucudunda bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Folik asit B12 vitamini Eksikliği savaşçı hücre sayısının ve enfeksiyona nede olan organizmalarla savaşma yeteneğinin azalmasına neden olur. Folik asit özellikle ıspanak olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller önemli kaynaklarıdır. B12 kırmızı et ,balık, yumurta, taze Tavuk ,süt ve süt ürünleri önemli kaynaklarıdır. Demir eksikliği Lenf bezlerinin yapısının bozulması , savaşçı hücrelerin işlevinin azalması gibi insan vucudunda bağışıklık sisteminde önemli bozukluklara neden olur. Özellikle kırmızı et, yumurta da hayvansal demir, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzelerde bitkisel kaynaklı demir bulunur. Hayvansal kaynaklı demirin vücuttaki kullanım oranı bitkisel kaynaklı demire göre daha yüksektir. Çinko Birçok virüs cinsinin çoğalmasını engeller. Pek çok insan vucudunda bağışıklık sistemi reaksiyonunda hayati rolü vardır. Yumurta, et ve sütte yoğun bulunur. Selenyum İnsan vucudunda bağışıklık sisteminin tüm parçaları üzerinde etkisi vardır. Aşırı vitamin tüketiminin zararlı etkileri olabilir. Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücutta depolandığı için uzun süre yüksek doz alımları durumunda toksik etki görülebilir. Aşırı C vitamini bazı organlarda sorunlara, B6 vitamini geri dönüşsüz sinir sistemi hasarına neden olabilir.


Güçlü bir insan vucudunda bağışıklık sistemi için neler yapılmalı? Çeşitli sebze ve meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. Domates yaz aylarında her gün mutlaka tüketilmelidir. Hatta yaz domatesleri konserve yapılarak kış aylarında da yemekler, soslar vb. tüketilebilir. Brokoli, karnabahar vb sebzeler yemek olarak tüketilebildiği gibi et yemeklerinin yanına da garnitür olarak kullanılırsa tüketimleri artırılmış olur. Hatta sarımsakla birlikte tüketilerek iki sebzenin antioksidan etkisinden de faydalanılabilir. Nar tüketimi salatalar ve sütlü tatlıların üzerinde kullanılmasıyla arttırılabilir. Turunçgillerin suyundan ziyade kendisinin tüketimi arttırılmalıdır. Kış aylarında çeşitli antioksidanların bir arada alınabilmesi için meyve salataları tüketilebilir. Yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem vb.) E vitamini alımı açısından günde 1-2 porsiyon tüketilmelidir. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb.) haftada 2-3 kez tüketilmelidir. Özellikle kış aylarında çorba olarak tüketilebilir. Salatalarda kullanılmasıyla farklı lezzetler elde edilebilir ve böylece tüketimleri arttırılabilir. Günlük veya uzun ömürlü sütlerin probiyotikli yoğurtlarla mayalanmasıyla ev ortamında sağlıklı yoğurtlar elde edilebilir. Her gün 1 su bardağı kefir tüketilmelidir. Haftada 2 kez balık tüketilmelidir. Günde en az 5-6 porsiyon tam taneli tahıllar (tam buğday , esmer pirinç vb.) tüketilmelidir.

Bu nedenle beyaz ekmekten ziyade tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Vücutta gerçekleşen çoğu reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük 2-2.5 lt su tüketilmelidir. Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal çayları çok fazla birbiriyle karıştırılmadan günlük olarak tüketilebilir. İnsan vucudunda bağışıklık sisitemini güçlendirmek için hangi sebze ve meyveler tüketilmeli? İçerdikleri antioksidan maddeler nedeniyle sebze ve meyve tüketimi kansere karşı korunmada oldukça etkin bulunmuştur. Domates içeriğindeki likopen nedeniyle; prostat, meme, sindirim sistemi, mesane, deri ve serviks kanseri riskini azaltmaktadır. Turunçgil meyvesinin içeriğindeki karoten nedeniyle kanser önlemedeki önemi büyüktür. Brokoli, karnabahar ve lahana gibi bitkisel besinlerin içerdikleri glukozinolatlar nedeniyle kanser riskini azalttığı bilinmektedir. Keten tohumu içeriğindeki lignan dolayısıyla meme ve akciğer tümörüne karşı korumaktadır. Sarımsak ve soğanda bulunan allilik sülfitler insan vucudunda bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yapılan bir çalışma mide kanseri gelişme riski ve soğan sarmısak tüketimi arasında ters bir ilişki olduğunu göstermiştir. Meyve ve sebzeler, çay, kakao içeriğindeki flavonoidler kanser gelişimini, ishali, ülser gelişimini engeller ve enfeksiyonlara karşı korur.

Yapılan bir araştırmaya göre elma ekstreleri tümör hücre çoğalmasını engeller. Soya içeriğindeki fitoöstrojenler özellikle hormon bağımlı olan kanserlerin kontrol ve önlenmesinde rol oynar. Ayrıca kalp hastalıklarının ve kemik erimesinin önlenmesinde de etkisi vardır. Omega 3 yağ asitleri en önemli kaynağı balıktır; meme ve akciğer kanserini azalttığını gösteren veriler vardır. Probiyotikler ise hastalık yapan mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefirde yoğun olarak bulunur. Bu probiyotik bakteriler besin olarak prebiyotikleri (pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsakta bulunan karbonhidratları) kullanır. Bu açıdan beraber tüketildiklerinde daha iyi fayda gösterirler.
Zencefil; enfeksiyon azaltıcı etkisi vardır, kolon kanserine karşı önleyici etkisi olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Zerdeçal, üzüm çekirdeği, vişne, goji kanserin engellenmesinde rol oynar. Yeşil çay, siyah çaya göre 3-5 kat daha kuvvetli antioksidan etkisi bulunur. Çeşitli tip kanser gelişimini önlediğine dair çalışmalar vardır. Nar, kanser üzerinde etkili olabileceği ileri sürülen kısmı çekirdeğidir. Dolayısıyla narı çekirdeğiyle çiğneyerek tüketmek daha etkili olabilir. Mürver, yapılan ön klinik çalışmalarda siyah meyvelerinin grip virüsü üzerinde etkili olduğu ortaya koyulmaktadır. Kuşburnu, antioksidan ve antienflamatuar özeliktedir.

Osteoartrit, soğuk algınlığı tedavisinde etkinliği çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ihlamur soğuk algınlığı şikayetlerini hafifletici ve ağrı gidericidir. Ekinezya, insan vucudunda bağışıklık sistemini güçlendirir, doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirir ve bakterilerin yayılmasını önler, soğuk algınlığını engeller. Bitkilerdeki tüm antioksidan bileşenlerin serbest radikaller üzerindeki etkileri aynı değildir. Bu bakımdan antioksidan kullanımında çeşitlilik önemlidir. Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan bu tip bileşenleri tüketmek gerekir. Sebze ve meyvelerde vitamin kaybını önlemek için ne yapmalı? Yenilebilen kabukların soyulmaması, soyulması gerekiyorsa ince soyulması gerekir.Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin dış yapraklarında bulunur. İç kısımlarında yoğunluk azalır. Sebze ve meyvelerin az suda pişirilmesi, yıkarken suda bekletilmemesi gerekir. Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesilmesi gerekir. Pişirilirken tencerenin kapağının kapalı tutulması gerekir. Eğer çiğ tüketilebilecekse pişirmeden tüketilmesi önerilir. Sebzelerin pişme suyunun çorbalara ve yemeklere eklenmesi önerilir. Ayrıca sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi sağlık açısından çok önemlidir.

———–

loading…

———-


——–

loading…

————

kas ağrısı, nane, Ekinezya, zencefil, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal, tam buğday, esmer pirinç, Değerli faydalı bitki Biberiye, Cayenne biberi, kefir, keklikotu, kekik, fesleğen, lavanta, Lamiaceae, çoban püskülü, ısırgan otu, oregon üzümü, Değerli faydalı bitki Biberiye, takke otu, Badem, Bakliyat, Fasulye, Ananas, Ay çekirdeği, Zeytinyağı, Brokoli, Ispanak, Yulaf, Domates, Portakal, Elma, Havuç, Su, Yeşil çay, Pancar, Zerdeçal, Süt, Kivi, Tahin, Salatalık, Kırmızıbiber, Sirke, Avokado, Böğürtlen, Kefir,

.

 

 

Bilgi kaynaklarımız:
www.google.com
www.faydaliyasam.com

UYARI:
Hastaliklari teşhis, tedavi etmek 1219 sayılı Tababet Kanunu’na göre sadece hekimlerimizin görevidir. Bu web sitesinde yer alan bilgiler sağlıklı ve faydali yaşama hakkında tavsiye niteliğinde olup paylaşımlar ve konularımız tavsiye ettiğimiz ürünlerimiz ilaç değil, faydali yaşama besin destek ürünleridir. Tedavi veya doktor tedavisi yerine geçmez. Paylaşılan metinlerde ve Kürlerin içerisinde geçen bitkilerin kullanımından önce, adı geçen bitkilere alerjiniz olup olmadığını kontrol ettirdikten sonra kullanmanız tavsiye olunur. Hayata sağlıklı, afiyet içinde, faydali yaşamanız dileklerimizle.

ferhan bala

Recent Posts

Sarı Aşkın Rengidir

Sarı Enternasyonal Aşkın Rengidir Enternasyonal aşkın rengi Sarı renk Sari Güneyin rengi; ayni zamanda umudun,…

6 yıl ago

Turkuaz Renk Beyin Sağlığını Faydalıdır

Turkuaz Renk Beyin Sağlığını Faydalıdır Beyin sağlığında faydalı Turkuaz renk düzenleyici, beyin faaliyetini sakinleştirir, yeniden…

6 yıl ago

Sarı Renk iyimser Neşeli kişiliktir.

Sarı Renk iyimser Neşeli kişiliktir. Güneş sinir ağı Chakrası: (Solar pleksüs) Böbrek bölgesi ile göğüs…

6 yıl ago

Entelektüel Kişiliğin Rengi Sarıdır.

Entelektüel Kişiliğin Rengi Sarıdır Güneşin rengi olduğu için insanlara pozitif duygular aşılar. Zihni açar ve…

6 yıl ago

Sarı Renk Diyabete Faydalıdır

Sarı Renk Diyabete Faydalıdır Sarının en enerjik olduğu bölge, güneş sinirağı adını verdiğimiz "üçüncü şakradır".…

6 yıl ago

Göz Sağlığına Sarı Renk Faydalıdır

Göz sağlığına sarı renk faydalıdır İnsanlarda sağlığında Göz için faydalı sarı renk Dikkat çekici bir…

6 yıl ago