Kırmızı Pancar Mide Tembelliğine faydalıdır

Çocuklarda Mide Tembelliği Sebepleri incelendiğinde Mide tembelliğinin nedenleri erişkinlerde nispeten tanımlanabilse de çocuklarda bu konuda bilgiler sınırlıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda en önemli neden viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonların bir kısmı çoğukez ailenin fark etmediği çok da belirgin olmayan belirtilerle seyreden viral enfeksiyonlardır. Mide Tembelliğinde çocuklarda bir akut enfeksiyon sonrasında gelişen oto immün bir cevap olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle de Mide Tembelliğinde çocuklarda tanımlanmaları zordur.

****



****

Mide Tembelliğinde çocuklarda ergenlerde ve erişkinlerde anoreksiya nervosa ve bulimya nervosa da sıklıkla görülür. İlaçların bir kısmı da mide bağırsak sisteminin hareketliliğini olumsuz etkileyerek azaltabilirler. Zamanımız da adı sıklıkla geçen reflü hastalığında da mide boşalması gecikmiştir. Mide Tembelliğinde erişkinlerde en önemli nedeni ise şeker hastalığıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda ise şeker hastalığı nedeni    çocuklarda en nadir görülen nedendir. Çocujkarda pek çok durumda da neden bulunamaz ve araştırmalar da sonuçsuz kalır, buna nedeni bilinmeyen mide tembelliği (idiopatik gastroparez)” adı verilir. Bu rahatsızlığın genellikle üçte birinden fazlasını Nedeni bilinmeyen mide tembelliği oluşturur. Mide tembelliği tedavisinde zamanlama, kronik yani uzun süreli olabileceği gibi geçici ve kısa olabilir. Sıklıkla anormal yemek yeme davranışları görülür.

Mide tembelliği (gastroparez ) , midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır. Mide Tembelliğinden oluşan mide hazımsızlığı Sindirimin normal olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına tıp dilinde ise dispepsi denir. Mide tembelliği (gastroparez) Türkçe kelime karşılığı olmayan hastalığı ifade edebilecek diğer isimlendirme mide boşalmasında gecikme veya alışıla geldiği üzere, söylediğimiz “mide tembelliği”dir. Bu hastalıkta yediklerimizin mide içeriğinin boşalması normalden çok uzun sürer.





Normal olarak midemiz besinleri gerekli işlemlerden geçirdikten sonra kıvama getirerek ince bağırsaklara iöndermekle görevlidir. Bu amaçla, midemiz belirli özelliklerle kasılır ve içerdiği besinleri öğüterek ince bağırsaklara iletmek üzere hazırlar. Vucudumuz da Vagus siniri bu işlevden sorumlu olan sinirdir. Bu sinirle ilgili bir sorun söz konusu olduğunda mide yeterli kasılamaz. Sonucunda besinleri ince bağırsaklara taşıyamaz. Böylece mide gibi ince bağırsaklar da normal işlevlerini yerine getiremez. Yediğimiz besinler çok yavaş olarak sindirilir. Daha sonraki mide bağırsak kısımlarına gecikmeli olarak gönderilir. Bazende zaman zaman belirli aşamalarda hareketlilik durgunluk noktasına gelebilir. Erişkinlerde de görülen vucudumuzdaki  bu durum, çocuklardan biraz farklı olmak üzere sık görülür. Diyabet en önemlisidir. Çocuklarda ise genellikle bu durum  hastalık olarak tanımlanamaz.

Yemeklerde katı beslenme, içinde liften zengin bsinlerin tüketilmesi, çiğ meyvelerin ve sebzelerin yenilmesi, gazlı ve yağlı içecekler Mide Tembelliğinde belirtileri daha belirgin hale getirir. Çocuktan çocuğa farklılık göstererek, Mide Tembelliğinde  belirtiler hafif veya ağır olabilir. Belirtiler geniş bir dağılım içinde yaşandığı için genellikle Mide Tembelliğinde  doktorlar tarafından tanı konmasında da güçlükler yaşanır. Mide Tembelliğinde sonucu olarak besinler midede uzun zaman beklerse içerdikleri bakteriler çoğalır ve besinlerin çürümesine neden olur. Bunun sonucu açığa çıkan gaz, insanlarda ağız ve nefes kokusuna yol açar.

Ayrıca midede “bezoar” adı verilen hazmedilmemiş besin kitlesi oluşumu nadir de olsa görülebilir. Çocuklarda midede “bezoar” adı verilen hazmedilmemiş besin kitlesi sık görülmez. Hazmedilmemiş besin kitlesi çocuklarda bulantı, kusma, midede şişlik ve tıkanmaya neden olabilir. Sonuç olarak bu durum pasaja engel olursa belirtiler yoğunlaşır.  Mide Tembelliğinde çocuklarda en önemli komplikasyon büyüme geriliğine yol açması ve yemek yeme ekseninde anne çocuk ilişkisini bozmasıdır. Mide Tembelliğinde çocuklarda erişkinlerde diyabetik hastalarda kan şekeri düzeyleri değişkenlik gösterir. Bununla birlikte mide içeriği ince bağırsaklara geçtikten sonra emileceği için kan şekerini ayarlamak kolay olmaz. Hastanın yaşına bağlı olarak ve belirtilerin şiddetine göre uzman hekim gerekli çalışmaları yaparak tanıyı kesinleştirme ve tedaviye başlamalıdır. Mide Tembelliğinde tanı için yapılacak tetkikler, tedavi seçenekleri ve diyetin özelliklerine bu konuda uzman hekim karar vermelidir. Mide Tembelliğinde genellikle yağlı ve lifli besinlerden uzak durulmalıdır. Mide Tembelliğinde Portakal ve brokoli sindirilemeyen lif içerdikleri için tercih edilmemelidir. Kırmızı Pancar suyu ilk tedavi için şeker hastası değilseniz doktorunuzun tavsiyesi ile mide tembelliğinde  faydalıdır.

Gıda tüketiminde ağır yemekleri gereği gibi çiğnememe yada diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir. Mide hazımsızlığı yemekten bir süre sonra midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Kişi sık sık yemek ihtiyacı hissedilir ve kabızlıktan şikayet edilir. Ayrıca bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür.  Mide hazımsızlığı tedavisinin ilk şartı sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Derhal zararlı şeyler terkedilir. Öncelikle Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla düzensiz yemek yenmez. Yemeklerden sonra asla soğuk su içilmez. Yemek aralarında yalnız acıkınca süt ile galete benzeri şeyler yenir. Kırmızı Pancar ilk tedavi için şeker hastası değilseniz Mide hazımsızlığına faydalıdır.

Midede geğirmek Çoğunlukla sinirli kimselerde görülür. Bunlar yemeklerde haddinden fazla hava yutarlar. İnsanın geğirmesi mide veya safra kesesi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle sağlığımız için esas nedeni tespit etmek gerekir. Gıda zehirlenmeleri çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür.  Belirtileri hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Ayrıca kaslarında ağrı ve krampları, baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür. Bunun tedavisi için yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Duruma göre gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye veya en yakın doktora götürülür.

Hava yutma Tıp dilinde aerofaji diye bilinen bu hastalıktır. Bu genellikle asabi mizaçlı kimselerde görülür. Bunlar yemek sırasında farkına varmadan fazlaca hava yutarlar. Böylece hava yutma mide ve bağırsak gazlarının oluşmasına yardımcı olur. Genellikle hıçkırık Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. Hıçkırık Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çok çeşitlidir. İnsanda basit hıçkırıklar çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Hıçkırık nedenlerinde Bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 3 saatten fazla süren hıçkırıklarda sağlık kuruluşuna ve doktora kontrol olmak gerekir.

Kırmızı pancar suyu Kan yapıyor. Kırmızı pancar suyu karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz. Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydaları ve yararlarını arttırıyor. Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir. Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir Kırmızı Pancar ve Kırmızı Pancar Suyu Nasıl tüketilir?.. Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan sebzedir. Yurdumuzda turşusu meşhur. Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı budur.

Çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi içinde yoğun asitli soslar pancarın sindirimini vucudumuzda güçleştirir, Bu yüzden yaptığınız salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi ve organik turunç ekşisi veya evde yapılmış elma yada vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor. Kırmızı Pancar diğer adı ile beta vulgaris Ispanak (chenopodiaceae) ailesindendir. Kabuğunun ya da etinin rengi koyu kırmızı ya da morumsu kırmızıdır. Organik maddece zengin, derin ve killi topraklarda iyi gelişim gösterir. Çok asitli topraklardan hoşlanmaz.

Çimlenmenin başarılı olması için tohumun toprakla temas etmesi gerekir. Tuza dayanıklıdır. Topraktaki bor miktarının düşük olmaması gerekir.  Aksi takdirde büyüme yavaşlar ve yumruda lekeler oluşur. Kırmızı pancar alırken düzgün yuvarlak hatlı, kırmızı-mor renkli, lekesiz ve olgun olanı tercih etmek gerekiyor. Kırmızı Pancar’ı Vitamin ve mineral zenginidir.

Kırmızı Pancar’ı A, B, C ve P vitaminlerinden zengindir. Serinletici, iştah açıcı, besleyicidir. Bileşiminde bulunan ve radyoaktif bir eleman olan rubidyumun sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Pancar aynı zamanda fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, brom, çinko, manganez ve şeker bulunur.

***



***

ferhan bala

Hayata faydali olmak, Hayatta Mutlu olmaktir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Paylaş
Paylaş