Dutun Prostat Kanserine Faydalıdır.

Dut Kanser ve kanser hastalığına yakalanmayı azaltır. Yüksek seviyede içerdiği antioksidanlar yardımıyla prostatda kanser hücrelerinin yerleşmesine izin vermez. Tümörlerin oluşmasını engelleyebilir. “İçeriğinde bulunan yüksek miktarlardaki C vitamini, A vitamini ile diğer polifenolik ve bitkisel besin kaynağı bileşenlerini içeren dut, çok mükemmel antioksidan kaynağıdır.”  Dutun içerdiği farklı antoksidanlar özellikle kanser vakarlarının azalmasına yardımcı olur.

****



****

Vücuttaki zararlı serbest radikaller ile mücadele eder. Hücreleri koruyup yenileyen antioksidanlar, kanser hücrelerinin değişip daha zararlı etki göstermesini önlemektedir.

Dut aynı zamanda antioksdianlar açısından zengindir. Bu özelliği sayesinde çok hastalığın tedavisinde ve aynı zamanda cilt bakım malzemlerinde kullanılmaktadır. Dut ayrıca antosiyanin, flavonoidler, lutein, zeaksantin, B karoten ve A karoten  açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir.

***



***

Kara duttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Eskiden beri geleneksel olarak ilaç ve tedavi amaçlı kullanılan dut, özellikle mantar ve saçkıran hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır.

Dutun kendine has tadı ve şekli dışında, zengin besin maddeleri içerir. Bu besin maddelerinin sağlık açısından çok faydası vardır. Perotein açısından çok zengindir. Ayrıca A vitamini, E vitamini, Cvitamini ve K vitamini açısından dut oldukça zengindir. Ayrıca dut Kalsiyum, demir, folat, tiamin, nisain kaynağıdır.  Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri için zengin besinler içerir.  Beyaz dut, dutgiller familyasından anavatanı doğu Asya olan hızlı büyüyen 15–20 m’ye kadar boylanabilen orta büyüklükte bir dut türü. Kalın dallı, geniş tepeli bir ağaçtır.

Uç tomurcuğu pseudoterminal, yan tomurcuğu kızıl kestane renklidir. Siyah renkli dutların esas yetişme alanı Güneybatı Asya’dır. Kırmızı renkli dutların esas yetişme alanı ise Kuzey Amerika bölgesidir. Ama, siyah, kırmızı ve beyaz dut, Avrupa’nın güneyinde, Orta Doğu’da, Afrika’nın kuzeyinde ve Hint Yarımadası’nda yayılım göstermektedir. Bilimsel adı Morus albadır.  Takson Basamağı Türdür. Üst sınıfı Morusdur.





ferhan bala

Hayata faydali olmak, Hayatta Mutlu olmaktir.

Bir cevap yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Paylaş
Paylaş